26/8/09

Vasos de sidre ergonómicos




Fai unos cuantos años, pues como venti, tando en Bilbao –¡Oh meca del nacionalismu!-, pidí sidre nun chigre; coincidió que la sidre que tenín nun solo yera asturiano, sinon a más de La Villa, lo que me defraudó abondo pues pretendía prebar la bebida vasca per primera vez y nun pudo ser daquella; sirvínlo nun vasu baxu qu’equí se conocía hasta apocayá como ‘pinta’ pal vinu.
Fai menos tiempu, nel Corte Inglés d'Uviéu, había a la venta vasos d’esi tipu que, paradóxicamente, llevaben una etiqueta que ponía “vasos de Villaviciosa”. Supungo que dalgún cristaleru vascu pretendía relacionar publicitariamente varios conceptos aparentemente bien estremaos. Sicasí, col pasu’l tiempu y l’espollete de la sidre vasco, fue faciéndose corriente nes sidreríes –llagares/restaurante- y chigres vascos el campanu, siendo nesti momentu yá ye habitual velu non solo nes sidreríes y sitios nos que se viende esta bebida, sinon tamién en toa triba de cafeteríes, chigres y pubs, como recipiente nel que se sirven toles bebíes.
Pero inclusu van más allá n’Euskadi.
Fai una temporaúca, tando de nueves en Bilbao, ciudá más acodiada y fachendosa que dos décades atrás, decidimos xubir colos nuestros amigos bilbaínos Maite y Antonio al monte Artxanda en teleféricu, una zona verde asitiada sobre la capital vizcaína, como un balcón privilexáu frecuentáu especialmente los fines de selmana. Pidimos sidre y, curiosamente, sirviéronmoslo nunos vasos tipu campanu, pero con una forma peculiar, una forma ergonómica que facilita garrar el vasu con más facilidá y seguranza, mesmo a la hora d’escanciar –si ye’l casu- que d'acercalu a los llabios. Nun hai nenguna diferencia apreciable más col campanu tradicional, y supongo que la iniciativa, parta de quien parta, tien más que ver con una propuesta estética qu’otru tipu de planteamientu.
Yo solo doi cuenta d’esta iniciativa que me llamó l’atención.
¡Ah!, por ciertu, qu’esta vez la sidre sí yera vasco, de Bereziartúa (Astigarraga-Guipúzcoa), y bien bono.

No hay comentarios:

Publicar un comentario